N, Sebestyén Katalin

Magamról

A vadregényes Maros partján, Makón születtem, általános iskolai tanulmányaimat is itt fejeztem be, majd gyors- és gépíróként szakvizsgáztam. A különböző művészi tevékenységek már kisgyermek koromtól jelentős szerepet töltenek be életemben. Korán férjhez mentem, majd született három gyermekem. Jelenleg nyugdíjasként élem napjaim, Monorierdőn második férjemmel. A költészettel és festészettel komolyabban rokkant nyugdíjba kerülésem óta, 2009-től foglalkozom. A költészetemre jellemző, hogy szinte rendszerességgel jelennek meg verseim különböző antológiákban. Elmondhatom, hogy több pályázaton elismerésben is részesülhettek verseim.

Festészeti alkotásaimat legfőképpen a Föld és az univerzum kölcsönhatása, a természeti jelenségek jellemzik, melyeket akrillal, farostra, vászonra, papírra festek. Elmondhatom, hogy 3 alkalommal kaptam meg a DavidArts Alkotói Nívódíjat, 2016. évben „Az év nyugdíjas költője” címet nyertem el, 2018-ban „Szépirodalmi Nívódíjban” s több I., II., III., valamint Külön díjak tulajdonosa lehetek költészetem terén is.

Festészetem rendhagyó. 2018-ban Palermo-Mezojusoban elnyertem a „Nemzetközi Kultúráért” díjat, Comisoban a „Legjobb a legjobbak között” címmel tisztelt meg a nemzetközi zsűri. Mindezek mellett lehetőséget kaptam, hogy Párizsban 2019. áprilisában kiállíthassam két alkotásomat, valamint szintén meghívás útján 2019-ben is jelen lehettem Palermo-Mezojusoban, valamint Comisoban. Palermo-Mezojusoban július 27-én „Festőmesteri” címet, míg október 19-én „Az év művésze” díjjal gazdagodhattam. Emellett egy köszönő levél birtokosa is lehetek, a Montecatonében lévő „Rehabilitációs” kórház igazgató-főorvosától, egy, a kórház javára felajánlott festményemért, amely a kórház falát díszíti. 2019. október 19-én itthon is „Képzőművészeti Nívódíj”-ban részesültem Budapesten.

Munkásságomra jellemző a fiatal, és amatőr művészek segítése. Ez abban nyilvánul meg, hogy kiállításokat szervezek számukra, valamint zenés és irodalmi esteket. Elmondhatom, hogy jelenleg posztulánsa vagyok a Szent Lázár Történelmi és Ispotályos Lovagrendnek, amit annak köszönhetek, hogy különböző intézményeket, iskolákat, művelődési házakat, könyvtárakat segítek, akár munkámmal (pl. zsürizés, vagy gyermekfoglalkoztatók tartása), akár festményekkel, vagy könyvadományokkal.

Számomra fontos a Föld megóvása, a védtelen állatok megvédése, az embertársaim segítése, s kutatom a végtelen Univerzum rejtélyeit.


„A lelki mélységből visszatérni nagyon nehéz, megváltozott életerőm, fizikális testem, teherbíróképességem, de a küzdés, a tenni akarás, értelmes életet élni, fontos célkitűzés.”

2021 -es díjaim:

1. Június 2-án Avianóban megkaptam a “Nemzetközi Művészetek Nagykövete címet.
2. IDEA Kiállítás szeptember hó 18. IDEA Diploma, s oklevél
3. Ugyanezen a napon a Bukaresti Műszaki Egyetem Professzorától különdíjat és aranyérmet kaptam az alkotásaim egyedisége, a tudományos, s oktatási jellegük, figyelemfelkeltésükért.
4. Szerb aranydiploma,
5. Szerb aranydiploma a “Földanya és a bolygók” c. festményemért.
6.MANE “Aranypaletta” Díj augusztus hó 28.
7.Életmű Díj Comiso szeptember hó 25.

Elismeréseim: